Telenor i bahata naplata izdavanja SIM kartice

Petak, 25. oktobar, 14:40 časova: moj telefon je u funkciji i radi potpuno normalno.t-telenor

Petak, 25. oktobar, 14:50 časova: telefon me obaveštava da SIM kartica nije u funkciji.

Petak, 25. oktobar, 14:51 časova: restartujem telefon, veoma pažljivo vadim SIM karticu i vraćam je na mesto. Ni ovaj put je ne prepoznaje.

Petak, 25. oktobar, 14:53 časova: probam da stavim drugu SIM karticu u svoj telefon. Sve radi normalno. Stavljam svoju SIM karticu u drugi telefon, koji je takođe ne prepoznaje. Zaključujem da je problem u SIM kartici.

Read more

Nešto potpuno drugačije – Džen

dženOtvorila je oči. Ovaj put sunce nije kupalo samo nju. Pogled joj je uzvratio tamnokosi muškarac vedrog osmeha. A baš je lep, sad kad su ga modrice prošle, pomalo setno pomisli princeza i okrenu se na leđa, gledajući u visok plafon, optočen zlatom. Moj prvi muškarac svetle puti. Hm, hm. Oboje su ležali goli, pored otvorenog prozora odakle je duvao osvežavajući povetarac. Čuo se veseli cvrkut ptica. Između zime i leta na Ptičjim ostrvima nema mnogo razlike.

„Dobro jutro princezo“, pomalo tupo reče Vatroslav kroz osmeh.

Pogledala ga je krajičkom oka i pažljivo odmerila. Nije baš Kendel ali… Hm hm. Prešla je vrhovima prstiju od svojih kolena sve do grudi. Volela je to da radi. „Dobro jutro“, promrmlja Džen sebi u bradu.

Read more

Nešto potpuno drugačije – Vukvid

vukvidEno ga!“, radosno je uzviknuo Vukvid, prstom pokazujući ka građevini koja se nazirala u daljini. Jedva je čekao da završe svoje putešestvije i krenu da se vraćaju nazad. Na dalekom severu zaboravio je kako sunce i dnevna svetlost izgledaju, i žarko je želeo da ih ponovo vidi. U Belikraju je drugačije. Tamo samo nekoliko dana sunce ne izlazi. Dva meseca koja se naizmenično pojavljuju na nebu nisu mu pružala preveliku utehu.

Da, čini mi se da je to taj čuveni Snežbogov hram“, potvrdila je Elorana zaustavivši svog jaka pored Vukvidovog. „Nadam se da ćemo se bar malo ugrejati“, tiho mu je rekla kroz zagonetni osmeh.

Read more

Nešto potpuno drugačije – Iskra

iskraKasni sumrak pretvorio se u noć, a Iskra je još uvek bežala. Lilvir nije želeo da odustane od potere. Preplašeno Ognjenovo graktanje nije joj ostavljalo nikakvu mogućnost da zametne trag, pa joj je jedina nada bila da debeli se sveštenik umori i odustane. Da ostavi jedinog preostalog prijatelja u ratom zahvaćenoj zemlji nije ni pomišljala. Ognjen ide sa mnom, pa šta bude!

Stoj u ime Ozviene!“, čula je Lilvira kako se dere za njom. Bio je blizu.

Okrenula je glavu da osmotri. Debeli sveštenik retke raščupane kose u prljavim sivim odorama neumoljivo se približavao. Ubrzala je hod i preskakala prepreke ispred sebe. A onda je zapela stopalom za jedan koren. Ne! Ovo se ne dešava…

Read more

Nešto potpuno drugačije – Elorana

eloranaUlice Belikraja krcate su bez prestanka već danima. Samo sedmicu pre nego što je počeo vašar tu je mogao da se nađe tek po koji užurbani meštanin, ali sada su prepune trgovaca, zabavljača i njihovih mušterija. Belikrajski vašar je najveći događaj između Brazgrada i Ledenzida u ovo doba godine i kao takav privlači veliki broj posetilaca iz okolnih sela.

Elorana se lagano šetala između tezgi i razgledala šta sve severnjački trgovci nude. Mnoge stvari nisu joj bile jasne i zabavljale su je jednako koliko i zbunjivale.

Read more

Nešto potpuno drugačije – Kirgen

PathfinderDwarfMerchantPas im mater, pas im mater!“, iznenada veoma glasno opsova Panđer, besno zamahujući korbačem kroz vazduh tako da je zamalo zakačio i Kirgena.

On zausti da po ko zna koji put prekori svog kočijaša, ali čim je pogledao napred bilo mu je jasno o čemu se radi. Nekoliko stotina hvati ispred patuljačkih kola vijorile su se dve zastave, i to ne tamnoplava hidra Dirina. Ubrzo je primetio i barikade na putu, iza kojih su stajali naoružani muškarci. Bilo ih je desetak, ali iz daljine nije se moglo zaključiti kakvu opremu imaju i koje su im namere.

Read more

Nešto potpuno drugačije – Jog

imagesJog se nalazio u uskom hodniku koji je vodio uzbrdo, kad ču još neke zvuke. Ovo nisu ljudi. U pitanju je neka životinja. Začu se besna rika zveri a onda tišina. Neka mačka izgleda. U ovim krajevima ima sabljastih tigrova koliko znam. Jog požuri napred. Prvi put od kad je ušao u pećinu nije mu trebala tišina. Družina ispred njega je bila zaokupljena prečim problemima, a on je po zvuku čak mogao da oceni na kolikoj su udaljenosti.

Rika životinja ispred polu-orka se čula opet. Ima ih još. I to nekoliko. Iznenada, u kratkom razmaku tri praska odjeknuše kroz hodnik. Rika i režanje džinovskih mačaka prestade. Brzi su, one dve čarobnice bi mogle da predstavljaju problem.

Read more

Vikinzi na srpski način

t-telenor

Želite da saznate kako se Telenor u Srbiji ophodi prema svojim dugogodišnjim klijentima? Došli ste na pravo mesto. Ja sam nekih osam godina bio relativno zadovoljan korisnik Telenorovih usluga. Međutim, neke stvari, koje će biti opisane u daljem tekstu su krenule da se gomilaju. U jednom trenutku je kap prelila čašu. A onda je neko prosuo pun lavor preko te iste čaše. Rezultat toga je ovaj tekst koji je pred vama u kom ću da pokušam da predstavim neke od veoma kaubojskih poslovnih praksi Telenora kod nas. Biće raznih stvari, od nepoštovanja ugovora, preko marketinških obmana do sitnica koje kljuckaju tu i tamo. Trudio sam se da sve lepo dokumentujem i obrazložim da ne bi ispalo kao standardno kukanje nezadovoljnog korisnika koji ne čita sitna slova.

Read more

Anonymous za neupućene

anon

Zadnjih par dana Anonymous, ili u prevodu Anonimni, je krenuo malo ozbiljnije da se aktivira u Srbiji što je naravno dovelo do određene medijske pažnje. Problem je u tome što većina ljudi ne shvata samu ideju Anonimnih, i samim tim nema poverenja u Anonimne aktiviste, njihove motive, akcije i sve ostalo. Kako će Anonimni biti sve značajniji učesnici događaja u svetu i kod nas kako vreme bude odmicalo, treba se što više informisati o toj ideji kako ne bi pali pod uticaje i mišljenja masmedija, a oni su za sad neverovatno neinformisani. Zbog toga ću ja pokušati da objasnim neke osnovne ideje iza Anonimnih.

Read more

Piracy, losses for economy or redistribution of wealth?

pp

I haven’t made a blog post in a long while, because of lack of inspiration or whatever. However, I have one idea which I would like to share with the world, so it’s about time to write something.

During the entire SOPA/PIPA chaos, raids on Megaupload and everything else happening in the world recently I noticed something no one one pro-pirate side mentions. Champions of copyright monopolies and fascist laws like SOPA always remember to mention how some website, pirating of some movie or song make certain damage to the economy. It is very interesting that very few people take a notice to those accusations, partially probably because no one sane takes data like that seriously. What I will try to do in this article is to challenge claim that piracy makes damages to economy in grand scheme of things. What if piracy is simply redistribution of wealth in society? Or, what if because of it’s nature of unlimited resource piracy actually create surpluses? And why certain individuals and organizations don’t like that?

Read more